Gulvbehandling giver trægulvet et ekstra pift

Gulvbehandling er en overfladebehandling der påføres en gulvbelægning for at give den et nyt look samt en mere slidstærk overflade. Er en gulvbehandling mulig på alle typer gulvoverflader? Vi arbejder med træ og trægulve og beskæftiger os udelukkende med gulvbehandling på dette materiale. Når træet har en overflade som er blevet grim og slidt så er det ved at være tid til en ny gulvbehandling. På trægulve er det heldigvis en forholdsvis enkel sag af fjerne den gamle gulvbehandling og påføre den en ny. Det eneste der skal til er en gulvafslibning derfjerner den gamle og slidt overflade med sandpapir, hvorefter det trærene træ kan påføres en ny behandling.

“En gulvbehandling beskytter og forvandler gulvoverfladen”

Er gulvbehandlingen gennemslidt?

Gulvbehandling giver trægulvet det smukke og unikke udseende som pynter op i ethvert hjemOfte er det ved at være tiden når den nuværende og gamle overfladebehandling er gennemslidt ned til det rene træ. Så snart der ikke er en beskyttelse på træfladen vil smuds, skidt, snavs og vand hurtigt være medvirkende til at gulvfladen ødelægges. Det opleves ofte som en misfarvning hvor træet bliver gråt og i enkelte tilfælde sort som følge af fugt og snavs. For at imøde komme dette skal træet have en ny overflade og her er der en række muligheder at vælge imellem. Ofte fornyes den gamle overflade blot, men det er også muligt at skifte og få et helt andet look på trægulvet. Det kan blandt andet være som følge af farveændringer eller ændringer i overfladestrukturen, herunder valg af glansgrad fra meget blankt til helt mat.

Overfladeløsning med en god gulvbehandling

Gulvbehandling med olie, lak, lud, sæbe elle noget helt andet. Eventuelt en overflade med bejdse eller hvid olie, lak eller ludIdag er der mange der vælger meget lyse og hvide trægulve som giver den eftertragtede hvide patina. Et er hvad der er mode og noget andet er hvad der er mest praktisk for hjemmet og dets beboere. Og netop trægulvenes brug og forventet slid er vigtigt at tage med i betragtning når der skal vælges overfladeløsning. For der er meget forskel på om det er en enlig pensionist eller en familie med hund, kat og mange børn som opholder sig i boligen. Derfor er det altid en god idé at tilpasse overfladen til gulvenes brug. Her er det os og vores pligt at rådgive dig bedst muligt med hensyn til typer af gulvbehandling som kan opfylde hjemmets krav til slid, rengøring, gulvpleje og vedligeholdelse. Men naturligvis også at indfri dine drømme og ønsker til det nyrenoverede gulv.

Mulige gulvbehandlinger

Vi tager altid udgangspunkt i dine ønsker når der skal vælges en ny overflade til trægulvet. Det er vigtig med inspiration så du kender de enkelte behandlingstyper til fulde. Men det er altid en god idé at have gjort sig nogle tanker om hvordan man ønsker at trægulvet skal tage sig ud. Ønskes et lyst gulv eller måske mørkt? Med en blank overflade eller rustik? Eller er der andre specifikke ønsker som skal indgå i den samlede vurdering, herunder om man ønsker et trægulv der skal være let at rengøre eller det modsatte. Vi tilbyder følgende typer gulvbehandling som standard:

  • Gulvbehandling gør helt klart forskellen når en afslibning har fundet sted. Et nyafslebet trægulv kommer virkelig til sin rette med en god gulvbehadndling. Og så er det billigere end man trorLud
  • Hvid lud
  • Lak
  • Hvid lak
  • Olie
  • Hvid olie
  • Voks
  • Sæbe
  • Bejdse

Som du ser er der en række valgmuligheder som hver især har sine ulemper og behov hvor nogle er mere velegnede til specifikke forhold end andre. Hvad de er bedst til dit trægulv? Kommer an på gulvets beskaffenhed samt hvilke ønsker du selv har til gulvoverfladen.

Lud og ludbehandling

Den mest populære gulvbehandling er lud og ludebehandling. Grunden til at man påfører træet lud er for at undgå at træet gulner og tager farve. Misfarvning er desværre et af de store problemer ved trægulve især når man ikke har den fornødne viden med hensyn til behandling af gulve. En ludbehandling beskytter ikke gulvet og derfor har man i mange hundrede år og generationer vasket et sådant gulv med en tyktflydende gulvsæbe. Her kan der benyttes en såkaldt ludsæbe eller sæbespåner blandet op i vand. Uanset hvilken type gulvsæbe du benytter er det en rigtig god behandling.

Lak og lakering

Det er gulvbehandlingen der virkelig gør den store forskel når et trægulv skal renoveres. Lak og lakering er en gulvbehandling som benyttes meget især i udlejningsejendomme og på gulvarealer hvor der ønskes en rengøringsvenlig og smudsafvisende overflade. Lak forsegler gulvet og kan enkelt og let renvøres med en hårdt opvredet moppe og klud. Lakerede trægulve ses ofte som med en gullig eller orangegul overflade hvilket ikke er tilfældet med nyafslebne og nylakerede trægulve. Den laktype der benyttes nu om dage gulner ikke på samme måde som den gjorde for blot nogle få år siden. Idag benyttes en vandbaseret lak som kun gulner meget lidt.

Olie og oliebehandling

Olie og oliebehandling har indenfor de senere år fået en renæssance indenfor gulvbehandling. Det skyldes at der er udviklet et rengøringsmiddel der rengør, plejer og vedligeholder det oliebehandlede trægulv i én proces. For blot nogle få år siden var det nødvendigt med en re-oliering 1 til 2 gange om året såfremt man havde et oliebehandlet gulv. Det bestod i at alle møbler skulle fjernes og at trægulvet skulle tilføres en ny oliebehandling. Men med det nye rengørinsmiddel er denne proces overflødiggjort og derfor er oliebehandling blevet rigtig populært. Gulvolie giver træet varme og fremhæver de naturlige åretegninger og strukturer. Derved får man et særdeles smukt gulv som mange godt kan lide.

NOTE: Olie og oliebehandling bør udføres af en gulvmand. Forkert pålægning kan ødelægge gulvoverfladen.

Voks og voksbehandling

Voks og voksbehandling benyttes ofte i forbindelse med lud. Her påføres en ludvoks hvor man i en og samme proces tilfører voksen i ludbehandling. Det er også muligt at give gulvet en bonevoks. Det vil sige en voks som polers ned i gulvoverfladen. Voks skal til stadighed fornyes og plejes og benyttes kun sjældent. Dog er der en del fredede bygninger som har flere hundrede år gamle trægulve som bliver voksbehandlet.

Bejdse eller hvidpigment

Et trægulv kan indfarves med bejdse eller hvidpigmentering. Et hvidpigmenteret trægulv er meget populært især som hvid lak, hvid olie eller som hvid lud. Her benyttes en hvidpigmentering som giver den smukke og eftertragtede hvide patina.